søndag den 6. maj 2012

Sidste del af eventyret kan nu påbegyndes


Ferie med Irene og Jonas
Dag 1 den 28 april: robtic shed, queenstown
Dag 2 den 29 april: arrowtown, overnatning ved lake tekapo
Dag 3 den 30 april: turen går til kaikoura – løbetur og spabad
Dag 3 den 1 maj: peninsula walkway, picton, wellington
Dag 4 den 2 maj: wellington til tongariro nationalark
Dag 5 den 3 maj: alpine crossing; 19,4 km, taupo
Dag 6 den 4 maj: taupo til rotorua
Dag 7 den 5 maj: rotorua; wai-o-tapu, bade i kilde
Dag 7 den 6 maj: rotorua; whangarewarewa ”the living thermal village”, til hamilton
Dag 8

Den 26 april – torsdag
Det er sidste dag før jeg er færdig her og kommer min rejseveninde Irene herned fra Middelmarch af. Dagen går stille gik stille og roligt som den altid gør. I det mindste lige indtil mørket lagde sig. Både rejseveninden og canadieren Trisha holdt mig med selskab den aften. Irene får et par velkomstøller og kommer hurtigt i godt humør, hvilket betyder at munden går og de sjove historier ruller. Trisha havde fået den gode ide at farve hår og det skulle vi selvfølgelig hjælpe hende med. Det blev så irenes job mens jeg vaskede op efter aftensmaden og resultatet blev overraskende vellykket taget i betragtning at det var hendes første gang. Med et stort smil på læben tog min tossede canadiske veninde hjem men en flot nyfarvet hårpragt, mens jeg og irene fik hentet op på alt det der var sket siden sidst. En god næsten-sidste dag.

Den 27 april - fredag
Irene var med til morgenmalkning selvom det var noget kun tidligere end hun var vant til og hun bestemt kunne mærke øllerne fra aftenen før. Det var sjovt, og lidt pinligt, at se en nybegynders første malkning eftersom jeg ikke kunne se hvordan jeg selv så ud i begyndelsen. Men jeg må sige at hun klarede det rigtig flot og da morgenmalkningen var omme var hun næsten helt god, af en nybegynder. Jo den tøs har potentiale. Aftenmalkningen klarede jeg selv mens irene var på motorcykeltur med min værtsfar. Der dukkede dog en lille overraskelse frem til denne sidste malkning. En lille overraskelse med masser af energi og et dejligt smittende humør – hobitten Trisha. Hvis der var noget den kunne gøre det bedre en faktum at jeg aldrig nogensinde mere skal malke så var det at have trisha der. Det endte med at blive en rigtig god og sjov malkning (hvem skulle have troet det) med min gode veninde og min søde medarbejder. Det var sørgeligt at tage afsked med ham da malkningen var over, hende ville jeg se igen allerede lørdag aften.

Dag 1 den 28 april – lørdag
Lørdag lød planerne på et visit til robotic shed efterfulgt af pakning af bilen og afrundet med en fordrukken aften i queenstown. Der var ret fascinerende at se køer blive malket udelukkende af maskiner, bare det at robotten kunne lokalisere hver eneste pat for hvorefter at rengøre dem, cuppe dem og teatspraye dem. Og som toppen på kransekagen blev jeg slikket på numsen af en nysgerrig ko mens jeg stod og betragtede dette vidunder. Næste stop blev New world for at købe ind til aftensmad, morgenmad og pandekager som blev vores middagsmad den dag. Efter en hurtig afsked med min værtsfamilie gik turen til gore hvor vi skulle samle vores tyske rejsekammerat op og derefter køre til queenstown for at mødes med trisha. Derefter gik det som det altid går; sprut, lidt mere sprut, endnu mere sprut, alt for meget sprut og det uundgåelige, tømmermænd.

Dag 2 den 29 april – søndag
Trisha skulle tidligt op til bungyjumping så før hun tog af sted vækkede hun os så vi kunne sige farvel. Jeg prøver ikke at tænke på det som at jeg tog afsked med en veninde, men som at nåede at få bygget et godt venskab op som tager lidt indsats at vedligeholde. Da vi endelig fik snøvlet os ud af sengen gik vi nedenunder og fik morgenmad og døde et par gange før vi kom ud ad døren. Jonas skydiving blev aflyst så vi tog direkte til arrowtown. Arrowtown er en af de byer der er som revet ud af et maleri, især i efteråret. Smukke oldfashioned gårde og huse er spredt ud over området med farverige bjerge som baggrund i dette idylliske scenarie. At bo her ville være som at bo i en drøm. Mig og jonas gik en tur gennem skoven mens irene sov den ud i bilen. Mens vi gik og blev bombarderet med sanseindtryk ser vi et brudepar få taget deres billede her midt i skoven og man kan bestemt ikke bebrejde dem for at vælge dette sted. Vi sætter so på brinken og betragter dem og nyder vejret, lige indtil det slår om og begynder at regne. Så går den ellers over stok og sten tilbage til bilen. Herfra går turen til lake tekapo hvor vi tilbringer natten.

Dag 3 den 30 april – mandag
Mandag morgen tager vi et smut forbi den lokale kirke med udsigt over søen inden vi forlader Lake tekapo for at drage nord på til kaikoura. Det meste af dagen går med at køre derop og vi ankommer ved femtiden. Lige tidsnok til at handle ind inden mørket falder på. Efter at være tjekket in på dusky lodge beslutter vi os alle for at løbe en tur på stranden efterfulgt af spabad inden den står på madlavning. I aften er det min madlavningsaften så ”selvfølgelig” står den på en lækker gang risotto med masser af løg. Med stærk løgånde går vi tre i seng – varme, mætte og trætte.

Dag 4 den 1 april – tirsdag
Dagen forinden bookede whale watching og glæder os forventningsfulde til at opleve havets kæmper helt tæt på. De vi kommer ned til tjek ind får vi dog af vide at dagens to første afgange er blevet aflyst da søen er for oprørt. Vi belsutter så i stedet for peninsula walkway på 3 timer der tager os rundt om halvøen ved kaikoura. En kold og hård vind kan nok få aflyst whale watching men ikke tage modet fra os rigtige vikinger. Vi trodser vejret og det viser sig at være det hele værd. En hurtig frokost på plænen og turen går til Picton hvor vi spiser aftensmad på the flying haggis (som ironisk nok ikke sælger haggis) og kl 7 tager færgen til Wellington. Da vi stiger om bord på færgen går det længe før vi opdager at det er et dansk skib. Dette skyldes delvist at der med store bogstaver står et digt skrævet på væggen på dansk, men også dét at bornholm er skrevet i store bogstaver ved indgangen. Da vi først er kommet ud af sundet begynder det sjove . Sjov i form af 6 meter høje bølger, potter og pander der kommer flyvende fra skibskøkkenet, folk der ligger og kaster op over det hele og høje metalliske lyde kommende fra skroget. Det bliver så ligge toppet af med at en fra besætningen fortæller os at skibet slet ikke er bygget til sådan et vejr. Efter mere end 3 timer ankommer vi i sikker havn i Wellington for blot a opdage at steder hvor vi har booket senge er et faldefærdigt sted lugtende af cannabis og med baldrede ruder, men efter en lagt dag går der ikke længe før hovedet rammer puden.

Dag 5 den 2 april – onsdag
Dagen begynder ikke meget bedre end den sluttede. Det står ned i stænger, så hvad er der bedre at give sig til end at bruge tiden i en varm bil og begynde at lægge wellington bag os. De første par timer er vi ikke synderlig imponeret af nordøen og savner allerede det stille syd hvor vi har tilbragt tiden de sidste 6 måneder. Stille og roligt begynder det dog at lysne og da vi når Tongariro national park er regnen forsvundet, himlen lysnet op og temperaturen faldet betragteligt. Dette kan bestemt også mærkes da vi træder ind i vores hytte og det kan kun gå for langsomt med at få varme på. Denne aften er det irenes tur til at vinge grydeskeen så hun fremtryller spaghetti med kødsovs mens jeg ordner vores vasketøj. Derefter får vi planlagt den kommende dags bjergvandring men er lidt urolige over den da vandrere blot få dage før blev fanget i en snestorm på den eksakt samme rute. De blev kun lige med nød og næppe reddet ud. Timer senere stadig forfrosne men med rent tøj går vi i seng med kriller i maven over morgendagens tur. 

Dag 6 den 3 april – torsdag
Op og af med dynen allerede kl. 6.30. Dagen begynder tidligt når man skal krydse bjergene og nå hjem inden solen går ned kl 17. Efter en god gang stres kommer vi ud af døren, får lånt vandrestøvler og kommer med bussen i tide. Dagens beklædning står på: skiundertøj, uldundertrøje, træningsbukser, et par ekstra bukser, fleecetrøje, vindbreaker og uldsokker, samt hue vanter og halstørklæde. Efter godt 25 minutters køretur bliver vi læsset af ved en parkeringsplads. Vi får oplyst at der kun er 4 toiletter på denne 6-8 timers vandretur; ét i hver ende, ét efter 1½ times vandring og ét 2 timer før målet er nået. Det vil sige at der er et godt stykke uden toiletter og ingen mulighed for at lette trangen derimellem eftersom vi befinder os blandt meget skrøbelig natur der stadig kommer sig over udbruddet i 1975. Guiden venter indtil 8.30 med at sende os af sted så sneen kan nå at smelte så meget som muligt før han slipper os løs for at prøve kræfter med naturen. Ruten vi har valgt at gå fører os mellem bjergene mt ngauruhoe  og mt tongariro der begge er del af en aktiv. Mt ngauruhoe, kendt fra ringenes herre, gik sidst i udbrud i 1975 og bjergsiden ligger stadig øde hen. Mellem de to bjerge er der sparsomt vegetation, kun få planter ser ud til at kunne holde til de barske vejrforhold. Så sent som dagen før var bjergene dækket i sne og allerede weekenden før blev de nødt til at redde folk ud via helikopter – tilsyneladende var bare dét at få en helikopter derop en opgave i sig selv. Vi har dog været heldige at ramme en af de gode dage med højt solskin og begrænset behov for vindbreaker, hue, vanter og halstørklæde.  Eftersom ruten fører os mellem to tæt liggende bjerge kan vi ikke blive fri for en vis stigning. Stigningen på denne rute strækker sig over de første 9 km og er på 800 meter. Det vil sige at vi når et højdepunkt på 1880 meter over havets overflade, hvilket igen betyder en utrolig udsigt. Til den ene side kunne vi se hele lake taupo og til den anden side mt taranaki.  Derefter går det ellers ned ad de næste 10,4 km. Det er ikke så nemt som det lyder, da denne sidste del af turen fører os gennem meget snoede bjergsider, stejle trapper, løse sten i alle størrelser og løst jord der kun kan tages på én måde – ved at slå bremserne i og glide indtil der er fast grund under fødderne (og håbe på at man ikke tager den ud over kanten ned i en af de dampende, farvede søer der befinder sig et godt stykke længere nede). Efter godt 7 timer og ben der så småt er ved at blive ømme, når vi målet 15.40. Efter en så uforglemmelig tur kan vi tilfredse vinke farvel til tongariro nationalpark og køre mod taupo

...fortsættelse følger